W książce Dionisios Sturis odkrywa sekrety najlepszych greckich potraw snując przy tym barwną opowieść o swojej drugiej ojczyźnie. „Kalimera. Grecka kuchnia radości” to nietypowa książka kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i zapachów zmienia się w piękną opowieść o rodzinie i miłości do gotowania. Okazuje się bowiem, że jego matka była doskonałą kucharką. To także ciekawa opowieść o Grecji i jej mieszkańcach. Tu gotuje się rodzinnie, myśląc o biesiadzie, bo Grecy wiedzą, że przy stole dzieją się najpiękniejsze i najradośniejsze rzeczy, a gotowaniem jesteśmy w stanie przekazać więcej niż słowami.
Grecję opisaną przez Sturisa poznajemy wszystkimi zmysłami. Zapach faszerowanych warzyw przenika się ze smakiem cynamonu, oliwek i oregano. Deser kusi czasem pomarańczą, aromatycznym orzechem i wanilią, a czasem kokosem, goździkami i gałką muszkatołową.
Dionisios urodził się w Grecji. W wieku dwóch lat trafił do Polski i ją wybrał jako swoją ojczyznę, Chojnów stał się jego rodzinnym miastem. Jest dziennikarzem radiowym i pisarzem. Ma na swoim koncie książki „Grecja. Gorzkie pomarańcze” oraz „Gdziekolwiek mnie rzucisz. Wyspa Man i Polacy. Historia splątania" „Nowe życie” czy „Zachód słońca na Santorini. Ciemniejsza strona Grecji”.